22 Mayıs 2018 Salı

AYVALIK DOĞA FESTİVALİ


BİR FESTİVALİN ARDINDAN…

Mavi Mutfak

Biliyorsunuz 3-6 Mayıs 2018 tarihlerinde Ayvalık’ta Doğa Festivali düzenlendi. Yörenin lezzetlerini tadıp yorumlamamız ve okurlarımızla paylaşmamız için benden bir sosyal medya/blogger ekibi oluşturmam rica edilmişti, öyle de yaptım. Ekip gününde oradaydı. Endonezya seyahatim sebebiyle ilk iki güne katılamadım. 5 Mayıs sabahıysa güzel Ayvalık’taydım.

Dolu dolu bir program hazırlanmış. Yörenin yiyecek-içecek ve ürünleri, el sanatları stantları, sokak performans grubu, halk dansları, çevre gezileri, konserler, söyleşiler, atölyeler, eğitimler ve tabi tadım noktaları… 




Şimdi Rum Meyhanesi
Ekalliyet mutfağının önemli temsilcilerinden ve ülkenin eski kadın meyhanecilerinden Beyza Gürbüzer’in Şimdi Rum Meyhanesi mezeleri, ara sıcakları ve sıcacık atmosferiyle çok sevdiğim bir mekan oldu. Yörenin otları ve sebzeleriyle nefis lezzetler yaratan Mavi Mutfak, otlu tartıyla kalbimi fetheden Midi Bistro Cafe, çorbaları, zeytinyağlıları ile Paşa Restoran gibi harika lezzet durakları ziyaret edildi. 

Açıkçası, daha çok restoran katılmalıydı diye de düşündüm...


Midi Bistro Cafe
Bol bol istifno ve diğer otlar yenildi. Tabi ki Ayvalık tostu da atlanmadı. Boşnak yemeklerinin tadına bakıldı. Ayvalık’ın bu konuda ne zengin olduğu bir kez daha teyit edildi. Zeytine, peynire ve Türk mutfağına 20 gündür hasret kalmış benim içinse herkesten daha çok anlamlıydı buralar :) 

Ayvalık merkez ve civarı ile Cunda gibi farklı noktalara yayılan tüm etkinliklerde herkesin ilgisini çekebilecek pek çok şey bulmak mümkündü. Hal böyleyken Eski Rum evleriyle dolu Ayvalık sokaklarının daha cıvıl cıvıl, katılımın daha yoğun olmasını beklerdim. Bütün esnafın hiç düşünmeden, imkânlarınca bu işin içinde olmasını dilerdim. Tabi ki bir festival organize etmek kolay değildir. Hele ilki yapılıyor ve buna 1,5 ay öncesinden başlanıyorsa.

Yine de zaman kısıtlı olsa da yerel yönetimlerin, kurumların, esnafın tek bir amaç uğruna birleşmesi duruma sihirli bir dokunuş katabilirdi. Maalesef bu birleşmeyi göremedim. Organizasyonun planlanmasından yürütülmesine kadar her şeyiyle ilgilenen Aydın Aktuğ’a teşekkürler… 


Ayvalık’ı geç kalınmış bu festivale kavuşturdukları için emeği geçen herkese de teşekkürler. Seneye çok daha birlik ve uyum içinde, tüm Ayvalık’ın taşın altına elini soktuğu bir organizasyon olacağını umuyorum. Çünkü Ayvalık bunu fazlasıyla hak ediyor.