28 Mart 2018 Çarşamba

GASTRONOMİ ZİRVESİ

GASTRONOMİ ZİRVESİ ANKARA’DA YAPILDI


Türk gastronomisinin dünyadaki bilinirliğini artırmak ve daha iyi yerlere gelmesini sağlamak amacıyla Ankara'da Gastronomi Zirvesi düzenlendi. Zirve, 22-25 Mart 2018 tarihlerinde gerçekleşen Travel Expo Ankara 2018 Turizm Fuarı ile eş zamanlı olarak yapıldı.

Zirve kapsamında, en ağır baklava Guinness Dünya Rekoru kırıldı. ATO Congresium Konferans ve Sergi Alanı’nda düzenlenen Zirve hakkında bilgi veren Gastronomi Zirvesi Başkanı, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Turizm Akademisyenleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, zirvenin uluslararası boyuta gelmesi için çalıştıklarını söyledi.

TAŞPAKON Genel Başkanı Gökhan Tufan ise, “Daha sonraki yıllarda yabancı şefleri de davet edeceğiz” dedi. Zirve’de 7 bölgeye ait 14 sunumun gerçekleştirildiğini dile getiren Tufan, şunları söyledi: “7 bölgeden gelen ve Konfederasyonumuza bağlı federasyon ve dernek başkanlarımız, üye şeflerimiz, her bölgenin kendine ait orijinal 2 çeşit yemeğini yaparak, gelen ziyaretçilere ücretsiz dağıtılıyor. Toplamda 27 bin porsiyon yemek Zirve’ye gelen ziyaretçilere dağıtıldı.
İç Anadolu Bölgesi’nden Konya Etli Bamya, Kırıkkale Güveçte Tuvalak, Karadeniz Bölgesi’nden Tokat Sarma, Giresun Fasulye Kavurma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Adıyaman Çiğ Köfte, Gaziantep Katmer, Marmara Bölgesi’nden İstanbul Pilavı, Balıkesir Höşmerim, Doğu Anadolu Bölgesi’nden Van Ekşili Köfte, Erzincan Kesme Mantı, Akdeniz Bölgesi’nden Adana Sarımsaklı Köfte, Isparta Güllük İrmik Helvası ve Ege Bölgesi’nden Uşak Tarhanası, Manisa Nohutlu Mantı ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.”

Konfederasyonun Butik Pastacılık Takımını oluşturan işinin ehli 7 Butik Pasta Sanatçısının 7 bölgenin kültürel değerlerini şeker hamurundan yaptığı eserlerin Zirve’de sergilendiğini de dile getiren Tufan, “Mesela Karadeniz Bölgesi’nden Sümela Manastırı, horon tepenler, hamsiler, mıhlama vb. şeker hamurundan yapıldı. Bunun gibi 7 bölgeye ait kültürel değerler sergisini ziyaretçiler gezebilir” diye konuştu. Tufan, ayrıca butik pasta eğitimcilerinin, ziyaretçilerle birlikte bir atölye çalışmaları da yaptığını belirtti. Tufan, 2018 yılının Türkiye’de Troya Yılı ilan edilmesi kapsamında Konfederasyon üyesi Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği ile birlikte Zirvede 20’ye yakın Troya kültürüne ait yemeğin sergilendiğini de ifade etti.


Gastronomi zirvesinde Gurmeler gözüyle Gastronomi ve Turizm konulu panelde favorilezzetler.com yazarı ve Gurme Rakun olarak tanınan Şefika Onur Akatay da konuşmacı olarak yer aldı. Başkanlığını Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer'in yaptığı panelin diğer konukları Şef Arda Türkmen, Gastro Masa/Gökmen Sözen oldu.