5 Şubat 2018 Pazartesi

GECE BALIK RESTORAN

ANKARA’YA DEMİR ATAN LEZZET GEMİSİ: GECE BALIK

Gece Balık 2017’nin sonlarına doğru Çayyolu’nda açıldı. Konumunu ve dekorasyonunu çok sevdim. Bina zaten komple ilginç. Çünkü bir gemi şeklinde. Ankara’da karaya çıkmış bir gemi misali… Yazları terası da kullanıma açılırsa burası tadından yenmez. Konumundan kastım ise yüksek bir tepede konuşlanmış olması. Böylece, özellikle akşamları bir ışık selini seyre dalıyorsunuz. Varsayın ki denizdesiniz… 

İçerisi özenle, şık ama sıcak bir şekilde dekore edilmiş. Kapalı salon 200 kişilik… İki ayrı bahçeyi de sayarsak kapasite 350’ye çıkıyor. 20-25 kişilik bir VIP odası ve çocuk salonu da var. Geniş, ferah bir mekan. 40 kişi kadar bir ekip çalışıyor… 

Mekanın idaresinde iki ayrı tecrübeli isim var. Bülent Yanıkdoruğu 1993’ten beri sektörde. Faruk Şahin ise 1988’den beri… Kendisi benim ayrıca çok sevdiğim, sektörün zarif, beyefendi isimlerinden biri.

Meze, deniz ürünleri ve balık sunuyorlar. Meze-ara sıcak vitrini cidden zengin. Hafta içi 40 civarı meze çeşidi var. Hafta sonu bu sayıyı da geçiyor. 

Ara sıcaklar da 20 çeşit civarı… Genelde deniz ürünlü.

Gittiğim gün Selami Şef ile tanıştım. Önce bazı mezelerden karışık bir tabak hazırladı: Sultan ezme, irmik kullanılarak hazırlanıyor ki benim en sevdiğim ezme türü… Gayet iyi yapılmış… Biraz acılı, aklınızda olsun. Mexican levrek kavurma farklı tatları sevenler için. Kırmızı fasulye levreğe çok yakışmış. 

Somon pastırmalı humusu da öneririm. Şu yeşil elmalı, dere otlu cacık bence rakı sofraları için şahane bir meze. Evde de yapmayı düşünüyorum. Yıllardır bin çeşit Girit ezme yemiş biri olarak en sevdiğim usulün buradaki gibi olduğunu söyleyebilirim. Aroması yoğun bir/birkaç peynir, bol fesleğen, ceviz… Hepsinin oranı dengeliydi. 

Deniz fasulyesi denilen bir ot var. Kesinlikle deniz börülcesi ile karıştırmayın. Kılçıksız, yumuşacık, kolay haşlanan, kolay yenilen ve hazmedilen bir ot. Tadı hafif buruk… Zeytinyağı, ceviz ilavesiyle müthiş leziz olmuş. Salatalık turşusu ve zeytinle hazırlanan ahtapot salatası da iyi pişirilmiş ve lezzetliydi. Domates soslu ve yoğurtlu bibere Biberiye adını vermişler. Bu da hafif acılı sevenler için… Daha çok çeşit meze var tabi… Ben arada gelen hamsi tavayla meze tadımımı kesintiye uğrattım. Siz devam edersiniz.

İthal peynirlerden oluşan ciddi bir reyon var. Klasik balıkçılarda pek rastlamak mümkün değildir. Şarapla çok iyi gidecek kombinasyonlar yapabilirsiniz.

Güveçte karides, istiridye mantarı ve tereyağı ile hazırlanmış. Mantarlar mantar olmaktan çıkmış. Müthiş leziz bir güveç olmuş…

Başka neler var sayayım: Deniz ürünleriyle yapılan krep (fesleğen soslu); kalamarlı, karidesli, balıklı köfteler; deniz ürünlü simit; kalamar-kanat şiş; karidesli mantı; avokadolu karides; Mexican dil; Ege otları kavurması; kadayıflı karides; karidesli dil sarma; levrekli pazı dolması… Somon sarmayı da kuşkonmaz, kapari, turşu ve krem peynir ile hazırlıyorlar. Gece Dil Spesiyal de atlanmaması gerekenlerden… Ve tabi günlük taze balıklarda bolca seçenek var.

Tatlılarda da çeşit çok. Hepsini kendileri yapıyorlar. Ayva, kabak, incir, leblebi tatlılarını, çikolatalı sufleyi zaten biliyoruz. Ama tarçınlı badem tatlısı, fıstık-ceviz-irmikle hazırlanan krep, hafif yanık tadıyla karpuz tatlısı bence buranın spesiyalleri olmuş çoktan… Bunlardan karışık bir tabak da isteyebilirsiniz. Çıtır kabaklı, cevizli, dondurmalı yalı çapkını da iyi bir seçim olabilir.


Selami Şef elinin ayarı, ustalığı, tecrübesi ve yaratıcılığı ile benden tam puan aldı.

Mezeler ve deniz ürünlü olanlar 8.50-18.50 TL arası… Yine deniz ürünlü ara sıcaklar 20-35 TL… Balıklar mevsimine göre değişiyor haliyle. 

Ben bu tür restoranlara gittiğimde ya balık ya da sadece meze/ara sıcak yiyebiliyorum. Gecenin menüsünde o kadar çeşit var ki hepsini bir defada tatmak mümkün değil. Mekana gittikçe, ara ara yazıya ve instagrama eklemeler yapacağım. Takipte olun…

Rezervasyonsuz da gitmeyin derim...

Çayyolu Mahallesi, 2961. Sk. 1/D Çankaya/Ankara

📱 0312 241 30 00