19 Nisan 2017 Çarşamba

KNAFE RESTAURANT

Antakya’ya hala gidemedim. Ama Antakya yakınıma geldi. Hem de nefis bir şekilde…
Yörenin birçok özgün yemeğini bulabileceğiniz Knafe Restaurant son zamanlardaki favorim oldu…

Öncelikle zeytinyağı, zahter ve ezmeden oluşan üçlü bir ikram tabağı, sıcacık pide ile beraber geliyor.

Bildiğiniz gibi zahter bu yörenin önemli bir bitkisi. Taze hali de kullanılır, kurutulmuş toz hali de… Kahvaltıların vazgeçilmezidir. Ve pek çok faydası vardır. Ben Antep’te çayını da içerdim. 


Çorbalarda ‘et kemik suyu’ muazzam. İçinde küçücük parçalar halinde dana eti, tereyağı, terbiyeli kemik suyu, mevsim sebzeleri ve baharat var. Çok leziz ve besleyici…

Mezelerde humus (tereyağlı ve zeytinyağlı iki sunumu var), muhammara, zahter salatası, patlıcan yoğurtlama, kırık zeytin salatası, biber yoğurtlama, atom var. Bir de ebuğannuç…  Köz patlıcan ve biber, köz domates, zeytinyağı, nar ekşisi ve sarımsak ile hazırlanıyor.

Ara sıcaklarda da nefis seçenekler var, bilmeyenlere bazılarının içeriklerini de yazayım: )

Şam oruğu (köftelik bulgur, köftelik dana et, kuzu et, ceviz içi, soğan, maydanoz, baharat), firik pilavı (firik, tereyağı, et suyu, bulgur), biberli ekmek (soğan, biber salçası, susam, zahter, çökelek, zeytinyağı), çökelekli ekmek, ıspanaklı ekmek, kaytaz böreği (dana-kuzu kıyma, soğan, biber salçası, hamur), sembusek (dana-kuzu kıyma, soğan, biber salçası, hamur ), lahmacun ve kuru biber dolma…

Bu arada firik nedir? Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir üründür.

Ana yemeklerin sunumları da lezzetleri de nefis. Bu sıralar ara ara uğradığım için, maklube, keşkek, Ali Nazik, yaprak ciğer, Belen tava gibi farklı tatları denedim. Porsiyonlar büyük, fiyatlarsa bu kalite ve lezzetler için çok makul. Kağıt, Halep, tepsi kebapları, Antakya usulü kıyma şiş veya dana kuşbaşı, Harbiye usulü tavuk ızgara gibi bir çok seçenek var. Etler özenle seçilmiş, çok güzel terbiyelenip pişirilmiş. 

Maklube burada ilk yediğim yemekti. Çam fıstıklı, kuş üzümlü ve nohutlu basmati pilav ve kuzu eti, patlıcan dilimlerine sarılmış. Tabaklar doyurucu. O yüzden hem çorba, hem meze, hem ara sıcak yiyeyim derseniz ana yemeği iki kişi bölüşmenizde fayda var. Yeme potansiyelinize bağlı tabi… Belen tava da çok leziz. Kiremitte geliyor. Dana eti kullanılmış. Domates, soğan biber ve tereyağı var. Bence buraya sıkça gelip, her şeyi yavaş yavaş denemek daha iyi.

Tatlılarda elbette künefe var. Knafe adı buradan geliyor olsa gerek. Ben henüz burada denemedim. Eminim güzeldir. Dondurmalı ya da kaymaklı da servis ediliyor. Ve bir de tahinli kabak tatlısı... 

Unutmadan, yöresel peynirler, mezeler, katıklı ekmeklerle, reçellerle sunulan serpme kahvaltıları da bulunuyor.


Ben Knafe’yi çok sevdim. Böyle temiz, düzgün, hakkını vererek yapan işletmelere her zaman rastlanmıyor.  Ayrıca  yöresel yemek illa otantik, salaş yerde yenir algısını kırdıkları için de güzel bir iş yapmışlar…

Not: Genelde restoranlar geldiğimi bilirler. Ama Knafe’yi onlardan habersiz yazdım. Bu yazıyla tüm ekibe selamlar, sevgiler. Belki bu akşamüzeri yolum yine düşer😃

KNAFE RESTAURANT
Alacaatlı Caddesi 2873. Sok. No:16/13 Çankaya Ankara
Telefon: 0 (555) 500 1555
Paket: 0 (312) 241 11 41
Not : Pazartesi günleri kapalı.