15 Ağustos 2016 Pazartesi

ZARURİ MEYHANE

Not: Ben bu yazıyı yazdığımda mekanın adı Köfdem'di. Ancak, sahibi daha sonra, diğer her şey aynı kalmak üzere bir isim değişikliğine gitti. Benim yazımı da yalnızca ismi değiştirerek okuyabilirsiniz:)

BARBEKÜNÜN EN DEM HALİ: KÖFDEM

Yepyeni, keyifli mi keyifli bir mekan. Ankara Ümitköy’de yeniden yapılmakta olan Galleria’nın arkasındaki şirin sokaklardan birinde bu yılın Temmuz ayında açılmış Köfdem Barbekü. Ben ismini de logosunu da çok sevdim. Burayı gayet güzel anlatmış.

Öncelikle samimi, rahat bir havası var. Küçük ama gayet yeterli, yeşillikler arasında bir bahçeye sahip. Yaz akşamları için ideal. Kışınsa, camla kapanacağı için yine havasını koruyacak. Işıklandırmasına bayıldım. Yumuşak sarı ışık buraya çok yakışmış. Ahşap masalar, sandalyeler de ambiyansı tamamlamış. Müzikler 80’ler, 90’lar ve eski 45’liklerden özenle seçilmiş Türkçe pop ağırlıklı şarkılar.
Köfdem’in sahibi Sinan Ataman uzun yıllar özel sektörde (Efes Pilsen) yöneticilik yapmış. Ayrıca halkoyunları geçmişi de var. Bu alanda eğitmenlik de yapıyor. Sağlam bir damak tadı olduğu, oluşturduğu menü ve konseptten belli. Yıllar içinde müşteri olarak ya da işi gereği pek çok restorana gitmiş. Köfdem’i işletirken prensibi, tüm bu gezdiği yerlerde gördüğü yanlışları yapmamak.  Kendisi zaten sürekli mekanın başında. Öğlen 12.00, gece 01.00 arası her gün açıklar.
Menüyü köfteler ve et-tavuk olarak ayırabiliriz. Ama onlara gelmeden önce mezelerden bahsedeyim. Yaklaşık 10 çeşit meze her gün hazırlanıyor. Haydari, barbunya pilaki, atom, yoğurtlu semizotu, patlıcan salata, yoğurtlu mantar, zeytinyağlı fasulye gibi çeşitler var. Ve tabi ki piyaz… Meze tabakları alıştığımızın dışında büyük, dolu dolu.  

Ara sıcaklarda patlıcan söğürme, Arnavut ve yaprak ciğer gibi özel tatlar da var. Ama her şey bir yana pazı sarma enfes. Gayet kıvamında pişirilmiş. Pirincinden çok et var içinde. Dışarda yediğimiz dolmalar, etin en çok esirgendiği yemeklerdendir. Burası için ise tam tersi olmuş. Ayrıca sigara börekleri de çıtır çıtır… İçi pişmemiş yufka ruloları gibi değil. Tulum peyniri kullanılarak yapılmış. Bana ‘işte bu iş böyle yapılır’ dediğim İzmir/Kordon’daki sigara böreklerini hatırlattı. Bir de zengin bir bira sepeti var.

Gelelim etlere…  Hepsi, bahçenin bir köşesindeki özel barbeküde  gözünüzün önünde pişiriliyor. Ama ortalıkta sizi boğan bir koku ve duman yok. 5 çeşit köfte var: ızgara, acılı, kaşarlı ıspanaklı, kabaklı beşamel soslu ve bir de İnegöl. Şahsen ıspanaklıyı ve kabaklıyı daha çok merak ettim. Yaratıcı tatlar bunlar. Ispanaklar kavrularak köfte harcına karıştırılmış. Çok da yakışmış. Diğerinde kabaklar haşlanarak kullanılmış. Ama bu defa içinde değil, köftenin yatağında…  Beşamel sos da et ve kabağı birbirine uyumla bağlamış. Diğer köfteler de hem etin (dana-kuzu karışık) lezzetiyle, hem harcıyla, hem pişirilişiyle benden tam not aldı. Köfte tabakları gayet doyurucu. Köfteler zaten büyük. Yanında lezzetli bir bulgur pilavı, közde pişmiş sote soğan ve elma dilim patates var. Bir de kendi yaptıkları özel köfte sosu minik bir kasede geliyor.

Et severler için zengin bir menü…  Kuzu çöp şiş, kuzu pirzola, antrikot, tavuk but pirzola da var. Karışık bir tabak da yaptırabilirsiniz tabi. Etler özenle seçiliyor. Hepsi yine barbeküde pişiyor. Çoban, kaşık, gavurdağ, mevsim salata çeşitlerinden biri de yemeğinize eşlik edebilir.
Tatlı olarak şu an için trileçe var. Mevsime göre de meyve çeşitleri…

Biradan rakıya, viskiden votkaya kadar her türlü alkollü içki menüde var. Yabancı biralar da bulunuyor. Benim en çok hoşuma gidense Süryani şarapları oldu. Ankara’da kolay kolay rastlayamayacağınız bir seçenek bu. 4 ayrı çeşidiyle menüye ayrı bir zenginlik katmış. Favorimse, bu şaraba özgü otantik tadı daha iyi hissedebileceğiniz ‘Dara’ oldu. 

Fiyatlar, yemeklerin kalitesi, lezzeti ve porsiyonu için gayet makul ayarlanmış. 

Köfdem Barbekü, uzun zamandır ihtiyaç duyulan bir mekan olmuş. Dekoruyla, müziğiyle, menüsüyle sizi tek bir ortam kalıbına sokmuyor. Hem biranın neşesi, hem şarabın romansı, hem rakının sohbeti… Hepsi var. Seçim size kalmış.
O akşam siz ne renkteyseniz, Köfdem de gözünüzde o renge bürünüyor. Bu sebepten olmalı, haftanın bir çok günü gitmekten sıkılmayacağınız bir yer. Bunu bu kadar kısa sürede yakalayıp oturtabilmek ayrı bir başarı. Sade ve samimi bir bakış açısıyla farklı ve özgün olana yer vermeleri işin sırrı olsa gerek…


Gitmeden rezervasyon yaptırın derim.


Adres: Galeria AVM arkası, Mutlukent Sitesi, 1946. Sok., No:10 Ümitköy / Ankara

Telefon: 0532 291 99 23